Identiteit

28 augustus 2016

De laatste viering in de Augustijnenkerk

'Wees niet bang' 


28 augustus 2016 De augustijnen lopen naar voren voor de laatste viering in hun kerk. Foto: Hans NohlmannsMet deze woorden opende vicaris provinciaal Louis Mulder zijn overweging bij de allerlaatste viering in de Paterskerk of Augustijnenkerk in Eindhoven op het feest van Sint Augustinus, 28 augustus 2016.  

'Wees niet bang', hebben wellicht ook onze medebroeders gedacht en gezegd, toen ze met een klein groepje Augustijnen 125 jaar geleden in Eindhoven kwamen wonen. Na 125 jaar is het tegenovergestelde misschien ook wel waar: Op dit ogenblik zijn we in Nederland nog met een klein groepje Augustijnen, 29 in getal, waarvan de jongste 72 is.
Wees niet bang…. om vanuit deze realiteit van het oud worden, de Paterskerk te sluiten. Wees niet bang….om dit grote en prachtige klooster Mariënhage te verlaten  en elders kleiner te gaan wonen. Wees niet bang…om vanuit datzelfde ideaal van Augustinus één van hart en één van ziel met elkaar te leven ondanks  alle gebreken van het oud/worden. 'Wees niet bang….Ik ben toch bij jullie.' (Jesaja 41:10) 

Tijdens de viering op 28 augustus. Ook de conventsleden staan bij het altaar.  Foto: Hans NohlmannsWees niet bang,….. zeg ik ook vandaag tot u, de  trouwe bezoekers van onze kerk. Maar ik zeg hetzelfde tegen mensen die naar hier zijn gekomen omdat hun parochiekerk werd gesloten en die hier gevonden hebben wat ze zochten. Onze kerk is toch altijd denk ik, een ruimte geweest waar plaats was voor velen; met respect voor elkaar ondanks verschillende geloofsbelevingen en geloofsopvattingen. En hoe velen hebben hier kracht en troost gevonden voor hun leven! 

De kerk gaat gesloten worden, maar Wees niet bang…om nieuwe wegen te gaan ook zonder deze kerk en zonder Augustijnen. Wees niet bang….om je aan te sluiten bij een nieuw onderkomen in  de kapel van Glorieux of bij welke parochiegemeenschap dan ook, en probeer daar Levende Stenen te zijn voor anderen. 

Uit de overweging van vicaris provinciaal Louis Mulder.
Klik hier voor de volledige tekst met inleiding 

 

Brief van bisschop Gerard de KorteBrief van de Bisschop

Op het einde van de viering werd de brief van bisschop Gerard de Korte voorgelezen: hij wenste allen die bij de paterskerk betrokken zijn, veel sterkte en goede moed. 'Ook na vandaag wordt u allen uitgenodigd om op een nieuwe manier Jezus Christus achterna te leven'.
Klik hier voor de pdf van de brief van mgr De Korte  

 

'Trek steeds verder' (Augustinus)

 
De afgelopen jaren sloten vele kerken hun deuren. Harrie Meelen vertelde hoe hij, geconfronteerd met het telkens sluiten van zijn nieuwe plaatselijke kerk, zich aansloot bij deze ruimhartige kerk. Ook deze kerk gaat nu sluiten. Maar er is een doorstart: de Gemeenschap Augustinus gaat verder in Glorieux !


Klik hier voor de tekst van Harrie Meelen, oud-scholier en oud-docent van het Augustinianum Eindhoven.Augustijnen en de sociale infrastructuur in Eindhoven 

Oud-bestuurslid Wim van Elk van de Stichting Thomas van Villanova refereerde aan de grote verdienste die de vele generaties augustijnen hebben gehad voor de opbouw van Eindhoven. 'Na de Tweede Wereldoorlog nam de 'pater Francissen in deze chaotische tijd het initiatief om voor deze veelal dak- en thuislozen een bad- bed- en broodvoorziening te realiseren in een behuizing op het Stratumseind.' Hieruit is de Stichting Thomas van Villanova voortgekomen en de Labre- en Ritahuizen. Tot op de dag van vandaag draagt Thomas van Villanova met belangrijke en substantiële bedragen verder bij aan leniging van noden in stad en omgeving.

Klik hier voor de tekst van het dankwoord van Wim van Elk 

 

 

Met Hart en Ziel Gedenkschrift ter gelegenheid van de sluiting van de Augustijnenkerk te Eindhoven.Speciale editie KerkKrant: Met Hart en Ziel

 

Na afloop werd een speciale editie van de Kerkkrant uitgedeeld. 'Met Hart en Ziel. Gedenkschrift ter gelegenheid van de sluiting van de Augustijnenkerk te Eindhoven' Het initiatief en de uitvoering zijn van Frans Savelkouls, de eindredacteur van de Kerkkrant.

Op 75 pagina's full color A4-formaat wordt teruggeblikt op de voorgaande 118 jaren. De Paterskerk is altijd gewaardeerd om de verzorgde liturgie, de muziek, de koren, de orgeltraditie maar is ook bekend van het biechthoren, de augustijnse heiligen en de devoties. Er waren markante paters en markante vieringen zoals Carnavalsviering. Een eeuw zielzorg blijkt ook uit de oude krantenberichtjes en foto's van vroeger en nu.     


Voor deze laatste viering waren 400 misboekjes gedrukt. Dat bleken er minstens 100 te weinig te zijn. Ondanks de extra klapstoelen moesten er mensen staan. Ook de dozen met Met Hart en Ziel waren al snel leeg. Losse verkoop: € 7,50 bij Van Piere-Wristers of via frans.ans.savelkouls@hetnet.nl excl. portokosten. 


Ontmoeting in de kloostertuin 

De viering kreeg een vervolg in de ontmoetingen en gesprekken in de kloostertuin.