Home

Welkom bij de Nederlandse Augustijnen

Augustinus leefde in een kloostergemeenschap die hij zelf stichtte en waarvoor hij een leefregel schreef. De Augustijnen volgen zijn voorbeeld en leven vanuit het christelijke ideaal waarmee Augustinus zijn Regel opent: eensgezind tezamen wonen, één van ziel en één van hart op weg naar God. Uit zijn leven en werken putten zij hun inspiratie.

De oude bibliotheek in het St. Stefanusklooster Gent'Hemels Gent' zaterdag 16 april 2016
uitnodiging 

De Vereniging Familia Augustiniana Nederland nodigt haar leden, augustijnen en introducees in Nederland en België uit voor een ontspannen gezamenlijke ontmoetingsdag in augustijnse sfeer in het eeuwenoude klooster St. Stefanus in Gent. Dit klooster, opgericht in 1296, verbreedt zijn historisch en inspirerend kader naar ontmoeting en congressen onder de naam 'Thagaste, Trefpunt Augustijnen'. 
Voor Programma en Aanmelding zie Netwerk  > FAN 

 

 

leerlingen van de junior high school in MaripiLeve de lef !

Een nieuwe school in Maripi 


Augustijn Ton Tromp stuurde vanuit Manokwari een prachtige nieuwsbrief over de bouw van een junior high school in Maripi. Daarmee willen de augustijnen het instroomniveau op de SMA Villanova verhogen. Dat Ton Tromp een rasverteller is, wist u al. Zie Nieuwsbrieven uit Papoea Barat

  

 

Hans Maassen OSA 1927-2016in memoriam Hans Maassen OSA

Al geruime tijd zijn ziekte met zich meedragend is toch vrij plotseling Hans Maassen op 15 maart overleden.
Hij werd geboren op 20 april 1927 in Eindhoven en deed zijn geloften in de Orde der Augustijnen in 1948. Zijn priesterwijding volgde op 13 maart 1954. Hij werkte als docent godsdienst op het Augustinianum en het Lidwinacollege; vele jaren was hij priester in Amsterdam-Noord en later in Werkhoven. Vanaf 2001 woonde hij bij de zusters Augustinessen in Heemstede waar hij een van de voorgangers was.

De uitvaart is dinsdag 22 maart 11.00 uur in de kapel van Bosbeek, Glipper Dreef 209, 2104 WG Heemstede. Aansluitend aan de viering leggen wij zijn lichaam in de aarde op het kloosterkerkhof. Daarna is ieder welkom in het Gastenhuis van de Zusters van de Voorzieningheid voor onderlinge ontmoeting.

Hans is opgebaard in het mortuarium van Bosbeek. U kunt afscheid nemen op dinsdag 22 maart voorafgaand aan de dienst en op zondag 20 maart van 14.00 - 16.00 uur in het mortuarium Bosbeek.   

 

 

Ben Noords, OSA 1926-2016in memoriam Ben Noords OSA

In vrede, zoals hij ook geleefd heeft, is onze medebroeder Bernardus Johannes Noords overleden op 26 januari 2016. 

Op 9 september 1948 trad Ben Noords in bij de Orde der Augustijnen en op 5 maart 1955 werd hij tot priester gewijd. In zijn werkzame leven was Ben vanaf 1955 tot 1992 missionaris in Papua. Daar onderhield hij de bootdienst in de Bintunibaai aan de zuidkant van Papua-Barat. Hij was een altijd rustige, koersvaste stuurman en kapitein op de Angelus vanaf 1961. Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij van 1993 tot 2002 pastoor in Vragender. Hij is bijna 90 jaar geworden.

Op zaterdag 30 januari is afscheid genomen van Ben Noords. Zijn lichaam is begraven op kerkhof Jonkerbos, Nijmegen. 

 

 

Annemieke Pacilly

in gesprek met Annemieke Pacilly
gemeenschapsvorming staat bij de augustijnen voorop 

Voor de toekomst hoop ik vooral op geloofsgemeenschappen die geïnspireerd zijn door Augustinus, zoals het Augustijns Centrum de Boskapel, de Werkhofgemeenschap en de gemeenschap van de Augustijnenkerk in Eindhoven, die als geëngageerde leken deze spiritualiteit willen voorleven en mee willen uitdragen. 


Peter van Hasselt in gesprek met Annemieke Pacilly

 

 

 

Een kleine orde met allure. De augustijnen in Nederland 1886-2006 / Brian HeffernanFeestdag St. Augustinus: boekpresentatie

Een kleine orde met allure. 
De augustijnen in Nederland, 1886-2006


Op het Sint Augustinusfeest preseneerde Brian Heffernan zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse augustijnen: Een kleine orde met allure. De augustijnen in Nederland, 1886-2006. 
Lees verder bij Publicaties > Kleine orde met allure 
Wie is wie op het Fresco >zie Het fresco in de refter van Mariënhage 

 

 

 

scholieren en augustijnse spiritualiteitScholieren in klooster Mariënhage   
 

De augustijnen zijn een onderwijsproject gestart om jongeren in contact te brengen met spiritualiteit. Dat is telkens een bijzondere ontmoeting met elkaar, met Augustinus, de bibliotheek van het Augustijns Instituut. Allemaal nieuwe ervaringen en positieve indrukken.
Nieuwe data. Meer informatie zie Netwerk > Jongeren  

 

   

 

 

Facebook  

Kijk bij Augustinus.nl